15 Kasım 2011 Salı

Demokratik İtekleme

Yer TBMM. Demokratik yaşam kültüründeki en önemli yönetim biçiminin vazgeçilmez adresi. Bu adreste ikamet edenler, milletin vekil tayin ettiği şahıslardır.
Nasıl gelebilmişlerdir buraya?
Hangi vasıflara sahiptirler?
Niye gelmek istemişlerdir?
Bu sorulara verilecek sosyolojik cevaplar aslında yazımızı en iyi şekilde anlatacak olsa da biz onu başka bir yazıya meze yapmanın sözünü verip devam edelim.
Mecliste geçen hafta yaşanan olay her ne kadar yandaş ve Candaş medyada yer almasa da çok önemli ve üzerine tartışılması gereken bir durumdur.
 Kamer Genç’in kürsüde konuşmasına müdahale biçimi demokrasi kültürünün sağanak yağmuruna tutulamamış, şemsiye açmış anlayışın vahim sonucu olsa gerek.
Yaşanan olay tutanaklara “… Uslu’nun Genç’i hatip kürsüsünden iteklemesi” şeklinde geçmiştir. Kınama cezası alması için iteklemesi değil saldırıda bulunması gerekmektedir. Bunu ben demiyorum içtüzüğünün 160/4 bendi diyor.
Yalnız burada ince bir çizgi çekerek yorumu sizin demokrasiyi anlama yetinize bırakıyorum.
Kürsüdeki bir vekile yapılan hareket ne şekilde olursa itekleme, ne şekilde olursa saldırı olarak yorumlanmalıdır. “Tam yanından bir kalça darbesiyle ittirmece bir itekleme hareketi, tam karşısından iki elinizi de kullanarak ittirmek ise saldırıdır.” ( Bu tanım tamamıyla bana aittir, kullanıp kullanmamak değerli vekillerimize kalmıştır)
Ülkemiz, demokrasi kültürünü yıllarca itekleye itekleye buralara getirmiştir. Bugün de vekillerimizden birisinin demokratik bir iteklemede bulunması çok normal karşılanmalıdır.
Bu hareketin adı olsa olsa “Demokratik İtekleme” olur.                                                                                                                                                 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder